Hämeenlinnan Rotarykalenterit

24.3.2014

Viikkokokous 24.3.2014

Presidentti Satu Suonperä toivotti 7 vierasta ja 24 omaa jäsentä tervetulleeksi. Alustuksen pitäjäksi oli kutsuttu europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Klikaa kuva suuremmaksi.



Sirpa Pietikäinen kertoi EU:n ajankohtaisesta tilanteesta ja tulevista haasteista. EU:n lähtökohtana oli aikoinaan rauhan turvaaminen Euroopassa. Samat teemat toistuvat määräajoin, kuten nyt taas rauhankysymys. Ukrainan kriisi tulee olemaan pitkäaikainen. Meidän olisi hyvä ymmärtää sitä myös Venäjän näkökulmasta. Krimin tilanne muistuttaa Porkkalan aluetta Suomessa 2. maailmansodan jälkeen. Ukrainan sisäinen tilanne on epäselvä, ja myös äärisuuntaukset nostavat päätään. EU ei ole kiistassa neutraali osapuoli.

Seuraavaksi Sirpa Pietikäinen käsitteli NATOa. Hänelle NATO ei ole mörkö, mutta siihen liittyminen ei tuo mitään suurta lisäarvoakaan Suomelle. Omat toimintavapaudet, puolustuspolitiikka ja yleinen asevelvollisuus on syytä säilyttää. Meillä on silti aina EU:n turvatakuut puolellamme.

Talouskatsauksessaan Sirpa kuvaili menneitä vuosia, jolloin villilänsi rehotti rahamarkkinoilla. Julkinen talous velkaantui ja syntyi finanssikriisi. Talouden uusia perustuksia on rakennettu "kaatosateella ja uppopumput täysillä". Silti työssä on onnistuttu. Vain Kreikka on edelleen vaikeuksissa, mutta sekin selvinnee 1-2 vuoden kuluessa. Talouden vakauttamiseen on tarvittu parempia sopimuksia ja säätelevää lainsäädäntöä. Neuvotteluissa kannattaa keskittyä niihin asioihin, joista ollaan samaa mieltä. Demokratiaa tulee aina kunnioittaa.  

Tulevaisuudessa Suomessa tarvitaan innovatiivistä ja resurssitehokasta kasvua. Luonnonvarojen ylikuluttamisesta on päästävä eroon, ja tässä on tilaa uusille luoville teollisuusaloille. Näiden vaatimille investoinneille on löydyttävä investointivarmuus. Näin työllisyydelle ja taloudelle elintärkeät PK-yritykset pystyvät kasvamaan ja työllistämään.

Ratkaisuja vaativat myös ihmisten perusoikeudet joissakin EU-maissa. Tähän tarvitaan uudenlaisia työkaluja.

Ei kommentteja: