Hämeenlinnan Rotarykalenterit

28.10.2013

Viikkokokous 28.10.2013

Presidentti Satu Suonperä toivotti 3 vierailijaa ja 25 omaa jäsentä tervetulleeksi. Hän tiedotti, että viikolla 46 on IC-kokous, mutta pidämme silti oman klubimme vuosikokouksen maanantaina 11.11.


Luokite-esitelmän piti Sanni Manninen Johansen  aiheesta Ajankohtaista Vanajavesikeskuksesta. Hän esitteli mielenkiintoisella tavalla Vanajavesikeskuksen monipuolista toimintaa vesistön laadun parantamiseksi. Klikkaa kuvat suuremmiksi.


Suurin haaste on saada fosforikuormitus vähenemään. Vanajaan tulee vuodessa koko valuma-alueelta 50.000 kg fosforia. Suurin kuormitus tulee Lammin suunnalta, kuten alla oleva kuva osoittaa. Fosfori on peräisin maa- ja metsätaloudesta sekä haja-asutuksesta. Maatalouden lannoituksessa on tapahtunut huomattavaa vähenemistä, mutta maahan kertyneet vanhat fosforijäämät kuormittavat vielä vuosikausia. Vesistöjen pohjaan laskeutuneet ravinteet lähtevät uudelleen kiertoon, jos veden happitilanne huononee.


Vanajavesikeskuksen toiminta on siirtymässä säätiöpohjaiseksi. Siinä ovat mukana mm. kaikki ympäristön kunnat. Vanajavesi on yhteinen asiamme.

Ei kommentteja: