Hämeenlinnan Rotarykalenterit

5.11.2012

Viikkokokous 5.11.2012

Presidentti Timo Heinonen toivotti 21 omaa jäsentä ja 3 vierailijaa tervetulleeksi. Mika Mäkelä kertoi jäsenkomitean jäsenhankintasuunnitelmista. Timo Sollo esitteli päivän luennoitsijan, isännöitsijä Antti Rantasen. Hänen aiheenaan oli "Kun hissi tuli taloon".
Antti Rantasella on 13 vuoden kokemus isännöitsijänä. Tänä aikana hän on ollut mukana 21 hissiprojektissa, joista 7 on tehty ennestään hissittömiin taloihin. Hissin rakentaminen on monivaiheinen projekti. Taloyhtiön päätöksen jälkeen voidaan hakea ARA:n avustusta, joka voi olla 50 % rakentamiskustannuksista. Tämän lisäksi tukea voi saada myös suunnittelukustannuksiin.  Taloyhtiö valitsee valvojan, joka hakee kaupungilta rakennuslupaa. Lupaan tarvitaan esimerkiksi pelastuslaitoksen lausunto.

Vanhaan kerrostaloon joudutaan yleensä vaihtamaan portaat. Kolmikerroksisen talon rappujujen vaihto onnistuu 10-12 tunnissa. Tällöin asunnoissa ei saa asua. Koko hissiprojekti vaatii aikaa 8-10 viikkoa, ja hintahaarukka on 120.000 - 550.000 euroa / valmis hissi. Investoinnin etuna on se, että liikuntarajoitteiset henkilöt voivat asua pidempään kotona. Myös asuntojen arvo nousee yleensä hissin rakentamiskulujen verran. Suomalainen hissinvalmistaja KONE on kehitellyt saneerauskohteisiin hissityypin, jossa ei ole konehuonetta eikä vastapainoja. Tällaisessa hississä saadaan kaikki tila hyötykäyttöön ja energiaa säästyy.

Hämeenlinnassa on noin 500 sellaista kerrostaloporrasta, johon voitaisiin asentaa hissi jälkikäteen. Kustannukset jaetaan nykyisin niin, että esimerkiksi 3-kerroksisen talon ylimmän kerroksen maksuosuus on 125 %, keskimmäisen 100 % ja alimman kerroksen 75 %. Uudessa asunto-osakeyhtiölaissa hankkeen aloittamiseen riittää yksinkertainen enemmistö kun se aikaisemmin oli 2/3.


Ei kommentteja: