Hämeenlinnan Rotarykalenterit

19.10.2009

Viikkokokous 19.10.2009

Paikalla oli 29 omaa jäsentä sekä 12 vierailijaa, yhteensä 41 rotaria. Presidentti totesi läsnäolijat ja toivotti kaikki tervetulleiksi. Presidentti kertoi lyhyesti Valkeakoskella pidetyn Rotarysäätiön seminaarin annista mm. Ankkurihankkeeseen sekä Polio plus ohjelmaan liittyen. Saadun palautteen johdosta pyritään jatkossa järjestämään istumajärjestys paremmin rotaryhenkeen sopivaksi keittiöhenkilökunnan avustamana. Kokouksen lopussa Kari Aavasto informoi että rotarylentopallovuoro on siirtynyt maanantaille klo. 15.30 Keskuskoululle. Kaikki, myös rotarysisaret, tervetuloa!

Kokouksen esitelmän piti Terttu Häkkinen aiheesta "Kuka tappoi journalismin?" Hämeen Sanomien päätoimittaja emerita Terttu Häkkinen kertoi mielenkiintoisessa esityksessään journalismin kehittymisestä, muuttumisesta ja sopeutumisesta ajan historiasta tähän päivään.

Kuusikymmentäluvun journalismia Terttu Häkkinen kuvasi sanalla kuiva. Tyypillistä oli että jutuissa ei mainittu toimittajan nimiä, mutta asian osallisten nimet mainittiin niin hyvässä kuin pahassa. Koska TV kanavia oli vain kaksi ja radiokanavia oli kolme, talouksiin tilattiin usein jopa neljä eri sanomalehteä. Journalismissa julkisuuden henkilöiden yksityisyys oli eräänlainen tabu vielä 1970 luvullakin.

1980 ja 1990 luvulla lehdet pysyttelivät vielä asiajournalismissä, mutta laman myötä ne alkoivat menettää lukijakuntaansa. Jatkuvia tilauksia jätettiin pois ja sanomalehtien sijaan suosiota nostivat uudet iltapäivälehdet, joita saattoi ostaa ”silloin tällöin”. Muutokseen sopeutuakseen sanomalehtien oli kehitettävä sisältöään viihteellisemmäksi.

Lähestyttäessä nykyaikaa keskeinen trendi on ollut se että alun perin kuivan asiasisältöinen ja korkea-arvoisia henkilöitä kunnioittava uutisointi on muuttunut pikkuhiljaa kaupallisesti myyvemmiksi ”feature” jutuiksi (mm. viihteelliset juorujutut). TV viihteen (mm. Tosi TV, Uutisvuoto, Itsevaltiaat) ja erityisesti internetin myötä todellisuuden ja fiktion rajaa on nykyisin aika-ajoin vaikea erottaa.

Vastauksena kysymykseen ”Kuka tappoi journalismin?” Terttu Häkkinen totesi lopuksi että onneksi ei vielä kukaan. Nykyisin mediasaaste on kuitenkin laatujournalismin todellinen kilpailija. Yhtenä ongelmana Terttu Häkkinen näki että on julkaistava yhä enemmän viihteellisiä, myyviä juttuja, jotta voitaisiin tehdä varsinaista asiajournalismia. On saatava rahaa mediasta, jotta voidaan tehdä laatujournalismia.

Hämeenlinnassa 19.10.2009

Jari Kovalainen
II Sihteeri

Ei kommentteja: