Hämeenlinnan Rotarykalenterit

30.9.2013

Viikkokokous 30.9.2013

Presidentti Satu Suonperä toivotti 24 omaa jäsentä ja 6 vierailijaa tervetulleeksi. Alustuksen pitäjäksi oli kutsuttu toimitusjohtaja Antti Toivanen  Sp-koti Oy:stä. Hänen teemanaan oli Ajankohtaista asunto- ja kiinteistökaupasta.

Hämeenlinnassa on myytäviä kohteita noin kahden vuoden tarpeiksi ja koko ajan kysyntä laskee. Tilanne asuntomarkkinoilla on vaikea. Ei riitä, että raha on halpaa, vaan kansalaisilta tarvitaan enemmän luottamusta tulevaisuuteen ostopäätöstä tehtäessä. Kauppojen lukumäärä laskee, mutta silti uusien asuntojen hinnat nousevat. Uutisoinnissa on helsinkiharhaa. Helsingin seudun volyymit vaikuttavat liikaa koko maan hintakehitykseen.

Miksi rakennamme kalliisiin paikkoihin kuten meren tai moottoritien päälle, kyseli Toivanen retorisesti. Yhteiskunnan pitäisi satsata edullisiin tontteihin. Suomessa kyllä maata riittää. Toivanen kyseenalaisti myös uudet energiatehokuus- ja esteettömyysvaatimukset. Miksi kaikkien asuntojen pitää olla esteettömiä? Sähkölämmitys on pannassa, mutta samaan aikaan sähköautot lisäävät suosiotaan. Panee ajattelemaan!


Luottamus on saatava nousuun, jotta asuntokauppa ei kokonaan pysähdy. Kuvasta näkyy, että luottamuskäyrä ja asuntokauppoja osoittava käyrä ovat eriytyneet vuoden 2011 keväästä lähtien. Vanhojen asuntojen hintojen pitäisi suhteellisesti kohota, jotta asukkailla olisi varaa vaihtaa asuntoa tarpeiden muuttuessa. Klikkaa kuvat suuremmiksi!

Ei kommentteja: