Hämeenlinnan Rotarykalenterit

3.9.2012

Viikkokokous 3.9.2012

Kasvatustieteiden tohtori Helena Lehkonen piti esitelmän aiheesta 'Hiljainen tieto'. Mitä on hiljainen tieto? Ehkä jotain, minkä tiedon haltija tietää, mutta sitä on vaikea pukea sanoiksi. Teemaa on käsitellyt mm. kirjailija Veikko Huovinen Konsta Pylkkäsen erilaisissa pohdiskeluissa. Tutkija Polanyi jakoi inhimillisen tiedon kolmeen tasoon (Polanyi 1958), joista yksi oli juuri tiedostamaton tieto. Mestari - kisälli -suhde edustaa perinteistä hiljaisen tiedon siirtoa. Helena esittikin ajatuksen virtuaalisesta kisällintutkinnosta.
Hiljaista tietoa siirretään mm. tarinoissa. Tiedon siirron tarve tulee entisestään lisääntymään kun suuret ikäluokat jäävävt eläkkeelle. Tähän on kehitetty menetelmiä; esim. arvoväittämien pohjalta kysellään työelämästä lähtevän henkilön pääarvot ja tämän lisäksi tietoa. Näin vastataan kysymykseen 'minkälainen ihminen lähtee'. Tätä taas voi hyödyntää rekrytointiin.

Helena Lehkonen on saanut Hämeen rahaston apurahan, jolla tutkitaan 15 kädentaitajan tieto- ja arvotaustoja. Lue lisää täältä!

Teksti ja kuva
Timo Heinonen

Ei kommentteja: