Hämeenlinnan Rotarykalenterit

2.11.2009

Viikkokokous 2.11.2009

Paikalla oli 27 omaa jäsentä ja 10 vierasta, yhteensä 37 rotaria. Presidentti Heikki Lindroth avasi kokouksen kello 12.21 ja toivotti kaikki tervetulleiksi. Jari Papunen kertoi lyhyesti jäsenhankinnasta. Esiteltiin kaksi uutta jäsenkandidaattia ja presidentti ilmoitti viikon moiteajan alkamisesta.

Kokouksen esitelmän piti Jari Papunen aiheesta Talouskatsaus 2009 – 2010. Hän on Nordean pankinjohtaja ja kertoi luokite-esitelmässään tämänhetkisestä maailman taloustilanteesta. Esitys jakaantui kolmeen osa-alueeseen: taloustilanne 2009, mihin ollaan menossa 2010 ja globaali talousromahdus – mikä ratkaisuksi.

Esityksensä ensimmäisessä osiossa Jari Papusen kuvasi niitä syitä jotka ovat johtaneet nykyiseen, poikkeuksellisen heikkoon taloustilanteeseen. Lähitulevaisuutta luotaavassa, esityksensä toisessa osiossa hän ennusti mm. EKP:n alkavan normalisoida rahapolitiikkaansa keväällä 2010, minkä seurauksena korot alkavat hieman nousta. Jari Papusen mukaan devalvaatiopelot ovat pikkuhiljaa hiipuneet Baltiassa. Ruotsin kruunun ja Venäjän ruplan vahvistuminen todennäköisesti jatkuu. Esityksen kolmannessa osiossa Jari Papunen pohti mm. että oliko finanssikriisi todella globaalia sekä arvioi Yhdysvaltoihin finanssikriisin takia kohdistuvan varallisuusvaikutuksen merkitystä. Mahdollisia ratkaisuvaihtoehtoja pohtiessaan Jari Papunen totesi että kasvun jatkuminen ennallaan on kestämätöntä. Sen sijaan nyt on lähdettävä alemmalta tasolta. Tehtävän haasteellisuutta kuvatessaan hän viittasi mm. Nicholas Sternin ilmastosta esittämiin arvioihin, joiden mukaan +4°C nousu ilmaston keskilämpötilassa johtaisi BKT:n pysyvään 25% alenemaan. Tärkeimpiä ratkaisumahdollisuuksia kestävään kehitykseen olisivat suurinvestoinnit vähähiilisiin teknologioihin, uudet luonnonsuojelutavat sekä tuotannon uudistaminen siten että tuotetaan siellä missä kulutetaan.

Hämeenlinnassa 2.11.2009

Jari Kovalainen
II Sihteeri

1 kommentti:

Markku kirjoitti...

Jatkoa Papusen Jarin eistykseen.
Muistatteko, kun Yleisradion Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen kävi puhumassa klubissamme kesällä 2007? Hän ennusti hämmästyytävän hyvin tulevan maailmanlaajuisen talouskriisin. Hän kertoi asiantuntevasti subprime-lainojen ongelmista. Viisaita puheita silloin, kun kukaan ei vielä puhunut maailmanlaajuisesta lamasta. Lisätietoja löytyy esimerkiksi Mikan artikkelista Talouselämässä:

http://www.digipaper.fi/ekonomi/9356/preview/index.php?pgnumb=7

Markku Kuivalahti