Paikalla oli 27 omaa jäsentä ja 5 vierailijaa. Jari Kovalainen piti luokite-esitelmänsä aiheesta Lääkekehityksen merkkipaaluja. Jari on lääketehdas Vitabalans Oy:n vastuunalainen johtaja, joten kuulimme asiantuntijan näkemyksen eri vuosikymmenten edistysaskeleista lääketieteen ja lääkekehityksen alalla. Jari oli jäsennellyt esityksensä seuraavasti:
- 1940-luvulla penisilliini ja DDT
- 1950-luvulla antibiootit, kemian perusteet ja ehkäisypillerit
- 1960-luvulla biokemian perusteet
- 1970-luvulla suprajohtavuus, peilikuvakemia ja orgaaninen syntetiikka
- 1980-luvulla Host-Guest -kemia
- 1990-luvulla biokemian läpimurto
- 2000-luvulla solujen toimintamekanismit tarkentuvat.
2 kommenttia:
Esityksessä sivuttiin kantasolujen käyttöä nykyistä laajemmin esimerkiksi ihmisen "varaosien" kasvattamisessa. Mitä ajattelette tästä?
Kantasolujen käyttöön liittyy eettisiä kysymyksiä, joihin ei ole kaikkien hyväksymää yksiselitteistä vastausta. Osaltaan nämä eettiset kysymykset liittyvät alkioiden kantasolujen käyttöön. Tällä hetkellä Suomessa sallitaan ns. ylijäämäalkioiden käyttö (hedelmöityshoidossa ylijääneet alkiot). Kantasoluja on kuitenkin myös muissa soluissa mm. luuytimessä. Uskon että tieteen kehittyessä päästään tilanteeseen, jossa voidaan tarvittaessa hyödyntää jokaisen yksilön omia kantasoluja mahdollisten "varaosien" tuottamiseksi. Tietoa kantasoluista, niihin liittyvistä eettisistä kysymyksistä ja mahdollisuuksista löytyy mm. TEKES:n bioalan tiedotusprojektin (NeoBio) sivustoilta (linkki alla). Parhain terveisin, Jari Kovalainen
http://www.bioteknologia.info/etusivu/terveys/Kantasolut/
Lähetä kommentti