Hämeenlinnan Rotarykalenterit

6.11.2017

Viikkokokous 6.11.2017

Päivän esitelmän autosuunnistuksesta piti Seppo Sulku. Hän kertoi ensin jääneensä runsas vuosi sitten eläkkeelle maanmittaustoiston päällikön tehtävistä ja on ryhtynyt kirjoittamaan toimiston historiikkia. 300-sivuisesta kirjasta on valmiina 2/3. Häntä työllistää myös 95-vuotiaan äitinsä omaishoitajana toimiminen Ähtärissä, jossa myös riittää metsän raivaustyötä. Harrastuksena Sepolla on ollut autosuunnistus jo 70-luvulla, ja nyt 35 vuoden tauon jälkeen hän on toiminut poikansa Samulin kartanlukijana autosuunnistuksessa niin hyvällä menestyksellä, että kuudesta kilpailusta on voitettu neljä. Autosuunnistuksessa ei kilpailla nopeudessa, vaan tarkkuudessa. On noudatettava tarkalleen tiettyä keskinopeutta ja on löydettävä kaikki tarkastusasemat. Reitin varrella on lisäksi kylmiä tarkastuspisteitä, joista poimituilla koodeilla varmistetaan, että kilpailijat ovat ajaneet oikeaa reittiä.KIlpailun voittaa vähiten virhepisteitä saanut kuljettaja/kartanlukijapari.  

Oleellista on että kuljettaja ymmärtää oikein kartanlukijan ohjeet. Luokkia on E:stä A:han, joista A on mestariluokka eli AM. Samuli ja Seppo Sulku ovat kilpailleet E-luokassa Sepon vaimolta lainatulla pienellä je näppärällä Nissan Micralla. Varusteena on vain kellona toimiva kännykkä kojelaudalla. Pimeään aikaan tarvitaan myös kartanlukuvalo ja autoon lisävalot eteen ja taakse. Autoon saattaa tulla kilpailun aikana naarmuja ja kolhuja, kun toisinaan joudutaan ajamaan hiekkakuopissa ja pusikoissa, joissa ei ole edes näkyvää tieuraa. Vaimon auto saatiin kuitenkin palautettua virheettömänä.

Mestariluokassa käytetään laitetta, joka näyttää montako sekuntia on poikkeama ihanneajasta. Laitteen päällä on lisäksi trippimittari, jonka kartanlukija saa nollattua jalkapolkimella irrottamatta otettaan kartasta.
Lopuksi Seppo kannusti rotareja tulemaan mukaan pareina kokeilemaan lajia. Keskustelussa kysyttiin miten vaimon auton voi saada lainaksi tällaiseen kilpailuun. Se onkin kuulemma tässä vaikeinta.

IMG_3183 Tällaisia ovat kilpailussa käytetyt kartat. Seppo osoittaa lähtöpaikkaa kauppakeskus Tuulosta
IMG_3184 Tarkempi kartta, jossa pyöritään teollisuushallin pihassa tarkoin määräättyä reittiä
IMG_3185 Mestariluokan laite, joka näyttää poikkeaman ihanneajasta ja päällä trippimittari
IMG_3188 Seppo ja Samuli reitillä vaimon Micralla
IMG_3189 On tultu tarkastusasemalle paikassa, jossa on tuskin näkyvää tietä
IMG_3179 Aloituskuva
IMG_3180 Lehtileike
IMG_3181 Esitelmöitsijä
IMG_3182 Ajopöytäkirja
Raportin laati Antero Lähteenmäki.

Ei kommentteja: