Hämeenlinnan Rotarykalenterit

7.12.2015

Viikkokokous 7.12.2015


Paikalla oli 17 omaa jäsentä sekä kolme vierailijaa. Toimiala- ja tilaajaohjaaja Jukka Lindberg kertoi SOTE- ratkaisuun liittyvistä asioista.


Sosiaali- ja terveysalan eli SOTE uudistusta on suunniteltu pian 10 vuotta. Kyse on Kanta-Hämeen alueella noin 200 miljoonan euron rahasummasta, joka on 60% koko budjetista. Sipilän hallitus on vaikeuttanut ratkaisuun pääsyä entisestään. Vastakkain ovat olleet 5 ja 18 SOTE aluetta. Itsehallintoalueita tulisi 18, mutta SOTE-alueita 15, joten kolme itsehallintoaluetta tukeutuisivat muihin SOTE alueisiin. Rahoitus on tarkoitus irrottaa kunnista valtion hoidettavaksi. Tarvitaan uusi itsehallintolaki. Myös verotusta on uudistettava, mutta niin ettei kokonaisveroaste nousisi.

Vuonna 2019 pitäisi olla valmista. Lindberg epäili, että aikaa on liian vähän. Hän on projektiryhmässä edustanut Hämeenlinnaa. Ryhmän tehtävänä on antaa asiasta lausuntoja. Koko SOTE alueen budjetti tulisi olemaan 650-700 miljoonaa. Henkilökuntaa olisi 6000, jotka hoitaisivat kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Kanta-Hämeen SOTE alueen muodostamista puoltaa kolmanneksi halvin kustannustaso ja lisäksi alue on kasvava verrattuna kilpaileviin alueisiin.

Päivystäviä sairaaloita tulisi olemaan 12, joissa 7-8:lla on erikoisalan päivystys. Synnytyksiä Kanta-Hämeen keskussairaalassa on vuodessa noin 1700, jonka pitäisi olla riittävä määrä. Aivoinfaktien nopea liuotushoito on myös syytä säilyttää Hämeenlinnassa.

Puolet palveluista ovat terveydenhuoltoa ja toinen puoli muodostuu erikoissairaahoidosta, ikäihmisten- ja vammaispalveluista.Uudistus johtaa kuntarajojen häviämiseen, kun palvelun voi saada haluamastaan paikasta. Ruotsissa tämä on johtanut siihen että 30-40% käyttää saamansa palvelusetelin yksityisissä laitoksissa. Uudistuksella tavoitellaan kolmen miljardin euron säästöjä valtakunnan tasolla.


Esitelmä synnytti vilkasta keskustelua, jonka presidentti antoi jatkua 10 minuuttia yliajalla.
Klikkaa kuvat suuremmiksi.

Raportin laati Antero Lähteenmäki

Ei kommentteja: