Hämeenlinnan Rotarykalenterit

31.10.2011

Viikkokokous 31.10.2011

Presidentti Jari Kovalainen toivotti runsaslukuisen yleisön tervetulleeksi. Paikalla oli 8 vierailijaa ja 37 omaa jäsentä, yhteensä 45 rotaria. Jari informoi seuraavan maanantain esityksestä, jossa Leena Kähkönen tulee kertomaan Hämeenlinnan Etelärannasta.


Pentti Veikkola esitteli luennoitsijan Hannu Kostiaisen. Hän on Vattenfall Oy:n Suomen toimitusjohtaja. Esityksen otsakkeena oli Energiaa Euroopassa. Vattenfall Oy on johtava eurooppalainen energiayhtiö, jonka omistaa Ruotsin valtio. Se toimii 8 maassa, mutta aikoo jatkossa keskittyä kolmeen ydinmarkkinamaahan: Ruotsiin, Saksaan ja Hollantiin. Tästä syystä Vattenfall on myymässä Suomessa verkko- ja lämpöbisnestään. Tämä vaikuttaisi myös Hämeenlinnassa sähköverkon ja Vanajan voimalaitoksen omistussuhteisiin. Mahdollisen kaupan hinnaksi arvioidaan yli miljardi euroa.

Hannu Kostiainen käsitteli esityksessään eri maiden energiapolitiikkaa. Miljardien investoinnit edellyttäisivät pitkäjänteistä politiikkaa, mutta päätöksiin vaikuttavat nopeasti tunteet. Tästä on esimerkkinä Japanin ydinonnettomuus, joka vaikuttaa päättäjien suhtautumiseen ydinvoimaan. EU:n tavoitteena on:
  • 20 % uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettua energiaa
  • 20 % hiilidioksidin päästövähennys
  • 20 % energian säästö. 

Ei kommentteja: