Hämeenlinnan Rotarykalenterit

24.10.2011

Viikkokokous 24.10.2011

Presidentti Jari Kovalainen toivotti 26 omaa jäsentä ja 7 vierailijaa tervetulleiksi. Hän informoi rotarien poliokeräyksestä, joka jatkuu 15.11. asti. Tällä teemalla Verkatehtaan klubi järjestää konsertin (avec) to 27.10. klo 18 Tauno Marttinen -salissa.


Alustuksen piti todellinen polioasiantuntija, professori Tapani Hovi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta otsakkeella Polio häviää lopulta, mutta kylläpä se kestää. Hän käsitteli esityksessään polioviruksia ja niiden aiheuttamaa poliotautia, tartuntatautien torjunnan periaatteita, poliorokotteita ja polion hävittämisohjelmaa. Poliovirukset ovat 11 geenin yhdistelmiä, jotka on pakattu valkuaisainepakettiin. Lisääntyäkseen virusten on päästävä isäntäsolun sisälle. Poliotauti eli lapsihalvaus syntyy kun  virus kulkeutuu imu- ja verisuonia pitkin keskushermostoon ja tuhoaa hermosoluja. Tämän seurauksena lihakset lakkaavat toimimasta.

Polio on ollut ihmisen riesana ainakin 3500 vuotta. Polioviruksen saaneista vain alle 1 % saa oireita. Vuonna 2010 maailmassa raportoitiin 1349 ja tänä vuonna 19.10. mennessä 467 poliotapausta. Ongelmamaita ovat tällä hetkellä Nigeria, Chad, Pakistan ja Afganistan. Virus leviää väestössä, jos rokotusten kattavuuas on huono. Torjunnassa on tärkeää yleinen hygienia sekä rokotukset. Polion hävittämisohjelman (GPEI) keskeisiä rahoittajia ovat olleet Rotary International, WHO, UNICEF sekä monet valtiot.

Alla olevassa kuvassa ovat professori Tapani Hovi ja presidentti Jari Kovalainen. Klikkaa kuvat suuremmiksi.



Ei kommentteja: