Hämeenlinnan Rotarykalenterit

3.1.2011

IC-kokous 3.1.2011

Paikalla oli 35 omaa jäsentämme ja 24 vierasta, yhteensä 59 rotaria. Presidentti Jari Papunen toivotti kaikki tervetulleiksi. Pekkä Nissilä informoi, että 10.1. IC-kokouksen esiintyjät ovat vaihtuneet. Liisa Jaakonsaaren tilalla paikalla ovat Sari Rautio ja Iisakki Kiemunki.


IC-esitelmän piti Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) johtaja Jari Koskinen. Jarin työpaikka on Lontoossa vuoteen 2012 asti. Lontoon pääkonttorissa pankilla on 1000 työntekijää. Aluekonttoreita on yhteensä 30 maassa ja näissä on 500 työntekijää.  Pankki on perustettu vuonna 1991 auttamaan Itä-Euroopan maita kehittymään kohti avointa ja tervettä markkinataloutta. Pankin omistaa 61 valtiota sekä Euroopan keskuspankki. Suomi on sijoittanut osakepääomaan 60 miljoonaa euroa. EBRD antoi lainoja vuonna 2010 8,5 miljardia euroa, joista 1/3 meni Venäjälle. Lainan ottajista 80 % on yrityksiä ja 20 % julkisen sektorin toimijoita. Julkisen puolen investoinnit ovat infrahankkeita (satamia, lentokenttiä, maanteitä ja energiahankkeita).

Euroopan investointipankki (EIP) on EU:n oma pankki, joka toimii pääasiassa vain EU:n alueella. Sen tase on 7 kertaa suurempi kuin EBRD:n. Jari Koskisen mukaan Suomen intresseissä on tukea EBRD:n kautta lähialueiden maita kehittymään ja sitä kautta saada vakaammat olot. Myös suomalaiset yritykset voivat hakea rahoitusta EBRD:lta jos ne toimivat pankin kohdemaissa. EBRD:n osuus rahoituksesta voi olla korkeintaan 35 %. Kun kohdemaa vaurastuu, niin EBRD:n tavoite on vetäytyä ja tehdä tilaa muille rahoittajille.

Klikkaa kuvat suuremmiksi!

Ei kommentteja: