Hämeenlinnan Rotarykalenterit

29.3.2010

Viikkokokous 29.3.2010

Paikalla oli 30 omaa jäsentä ja 17 vierasta, yhteensä 47 rotaria. Presidentti Heikki Lindroth avasi kokouksen kello 12.26 ja toivotti osallistujat tervetulleeksi. Viikkokokouksessa 1.3.2010 pidetyn tietokilpailun toiselle voittajalle Lassi Kopralle (Aulangon RK) luovutettiin palkinto. Kokouksen lopuksi Presidentti toivotti kaikille hyvää Pääsiäistä ja totesi että seuraava kokous on 12.4.2010 jolloin TE-toimiston johtaja Harri Jokinen pitää luokite-esitelmänsä.

Kokouksen esitelmän piti silmätautien ylilääkäri Antero Lähteenmäki aiheesta Silmäpohjan ikärappeuma lisääntyvänä ongelmana. Lähteenmäki kertoi luokite-esitelmässään monipuolisesti silmäpohjan ikärappeumasta, josta kärsii jopa 70 % näkövammaisista ja koko maailmassa n. 50 miljoonaa henkilöä. Visuaalisesti tarkoilla kuvilla hän kuvasi erityisesti ikärappeuman syntymekanismeja sekä hoito- tutkimusmenetelmiä. Silmäpohjan ikärappeuma on perinnöllinen sairaus jota esiintyy n. 15 % yli 60 vuotiaista, n. 25 % yli 70 vuotiaista ja jo n. 30 % yli 80 vuotiaista henkilöistä.

Silmäpohjan ikärappeuman ensioireet voi todeta itsekin tekemällä ns. Amslerin testin, jossa havainnoidaan paperille piirretyn ruudukon viivojen suoruutta. Mikäli viivojen suoruudessa vaikuttaa olevan häiriöitä se saattaa olla merkki alkavasta silmäpohjan ikärappeumasta ja asia kannattaa tarkistuttaa silmälääkärillä. Silmäpohjan ikärappeuma voidaan jakaa ns. kuivaan ja kosteaan ikärappeumaan, joista jälkimmäistä voidaan hoitaa. Silmäpohjan ikärappeuma muodostuu silmän takaosassa sijaitsevaan ”tarkan näön alueelle”. Aikaisemmin hoitona käytetty laserpoltto saattoi tuhota myös näkeviä soluja, jolloin parantavaan tulokseen ei aina ollut mahdollista päästä. Nykyisillä lääkkeillä, joita annostellaan joko laskimon kautta tai suoraan silmän lasiaistilaan, voidaan estää rappeuma-alueella tapahtuvaa verisuonten kasvua. Tätä ns. uudissuonimuodostusta estämällä voidaan rappeuma-aluetta hoitaa ja sen palautumista normaaliin tilaan edistää. Hoito uusitaan n. kolme kertaa, minkä jälkeen jatketaan omakohtaista seurantaa.

Silmänpohjan ikärappeuman etenemisen hidastamiseen suositellaan terveitä elämäntapoja (tupakointi pois, ylipaino ja kolesteroli alas), vihannesten ja kalaruokien suosimista (kerran viikossa) sekä C-, E- ja A-vitamiinia sekä sinkkiä ja kuparia sisältäviä ravintolisiä. Klikkaa kuvat suuremmaksi!

Hämeenlinnassa 29.3.2010

Jari Kovalainen
II Sihteeri

Ei kommentteja: