Hämeenlinnan Rotarykalenterit

7.2.2010

Tietokoneen ajokortti levisi Hämeenlinnasta maailmalle

Kehittelimme 1990-luvun alussa Tietokoneen ajokorttia Hämeenlinnan kauppaoppilaitoksen HLTI-DATASSA Turuntie 2:ssa. Se oli osa kauppaoppilaitoksen laajempaa koulutuskokeilua tuohon aikaan. Hankkeen taustaorganisaationa oli TIEKE eli Tietotekniikan kehittämiskeskus. Ensimmäiset ajokortit jakoi silloinen opetusministeri Riitta Uosukainen vuonna 1994. Aluksi kehittelemämme oppimisjärjestelmä oli käytössä vain suomalaisissa yrityksissä ja oppilaitoksissa, mutta nopeasti siitä kiinnostuttiin myös muualla.

Nykyään järjestelmä on käytössä 148 eri maassa ympäri maailmaa. Aineistot on käännetty 41 kielelle ja yli 9 miljoonaa ihmistä on suorittanut kyseisen tutkinnon. Kansainvälistä ECDL/ICDL -ajokorttia hallinnoi ECDL Foundation Irlannista. Alla olevassa videossa eri maiden edustajat kertovat Tietokoneen ajokortin merkityksestä omassa maassaan. Mukana kommentoimassa on myös Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso.



Tietokoneen ajokortti lienee laajimmalle levinnyt suomalainen ja tässä tapauksessa myös hämeenlinnalainen koulutusinnovaatio. Näyttötutkinnon sisältö ja rakenne on kestänyt yllättävän hyvin kuluneet vuodet. Perusajokortti on saanut rinnalleen muita vastaavia tutkintoja, joten nykyään voidaan puhua jo ajokorttiperheestä. Lisätietoja Tietokoneen ajokortin historiasta löytyy täältä.

Ei kommentteja: