Hämeenlinnan Rotarykalenterit

7.9.2009

IC-kokous 7.9.2009 maakunta-arkistossa

Paikalla oli 26 omaa jäsentä sekä 9 vierailijaa. Presidentti Heikki Lindroth toivotti osallistujat tervetulleeksi. Hän muistutti, että syyskuu on nimetty uusien jäsenten etsimiselle. Jokainen voi jättää ehdotuksensa Jari Papuselle. Seuraava viikkokokous on 14.9., ja esitelmän pitää Mika Heikkonen. Ennen kokousta klo 11 kokoontuu hallitus.

Ylitarkastaja Kari Korpi esitteli talon sekä auditoriossa että kiertokäynnin aikana. Uusi ja ainutlaatuoinen arkistotalo avattiin yleisölle elokuun puolivälissä. Kolmentoista ihmisen muodostama henkilökunta ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä 6000 m2 taloon, jossa kahdentoista eri makasiinin tiloista löytyy hyllyjä yhteensä 28 km. Näistä on nyt käytössä 10 km ja loput täyttyvät 30 vuodessa.

1. kerros on varattu asiakastiloiksi, joiden yläpuolella sijaitsevista makasiineista henkilökunta noutaa pyydetyt asiakirjat. Hämeen maakunta-arkiston aineisto on koottu Hämeen ja Uudenmaan alueelta lukuun ottamatta pääkaupunkiseudun isoja kaupunkeja. Arkistossa on sekä yksityis- että viranomaisarkistoja. Kaikki halukkaat voivat tarjota yksityisiä, yhdistysten, seurojen tms. aineistoja arkistoitavaksi.
Talon kustannusarvio oli n. 10 miljoonaa euroa. Suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Heikkinen & Komonen ja rakennustyöt toteutti Senaattikiinteistöt. Graafiset betoniseinät suunnitteli Aimo Katajamäki. Kaikki kuviot (patsasta ja viivakoodia lukuun ottamatta) on kopioitu arkiston omista kokoelmista. Erityistä huomiota on kiinnitetty turvallisuuteen. Kosteus ja lämpötila (19 astetta) pidetään vakiona. Yleisö ei pääse makasiineihin, vaan saa aineiston tilauksesta käyttöönsä. Suurin käyttäjäryhmä on sukututkimuksen tekijät. Vanhimmat asiakirjat ovat 1600-luvulta, joten niitä on käsiteltävä varoen. Aineistojen digitointia on aloitettu lähinnä kokeilumielessä.
Klikkaa kuvat suuremmaksi!

Ei kommentteja: