Hämeenlinnan Rotarykalenterit

27.3.2017

Viikkokokous 27.3.2017

Presidentti Marco Björkskog toivotti 19 jäsentämme ja 4 vierailijaa tervetulleeksi kokoukseen. Hän muistutti, että huhtikuussa järjestetään yhteiskokouksia Vanajaveden klubin kanssa. Niistä tiedotetaan erikseen ja aiheet löytyvät myös kalenterista.

Luokite-esitelmän piti Pentti Veikkola aiheesta Itsenäisen Suomen sähkönsininen historia. Hän kertoi sähkövoimajärjestelmien kehittymisestä vuosikymmenittäin 1880-luvulta meidän päiviimme asti. Pentin oma ura sähköalalla alkoi 50 vuotta sitten, kun hän laati Imatran Voimalle diplomityönään tietokoneohjelman sähköverkon käyttäytymisestä.


Sähkövoimajärjestelmät koostuvat kolmesta osasta: voimalaitoksista, siirtojärjestelmistä ja kulutuspaikoista. Sähkön käyttö alkoi Tampereella 1880-luvun vaihteessa. Alkuun sähkö tuotettiin paikallisesti vesiturbiineilla, höyrykoneilla ja dieselmoottoreilla. Jakelu tapahtui tasajännitteellä. Ensimmäinen korkeajännitteinen siirtoyhteys rakennettiin vuonna 1898. Sähköntuotanto parani merkittävästi, kun Imatran voimalaitokseen rakennettiin 1922 alkaen yhteensä 7 turbiinia.

Nykyisin sähköä tuotetaan vesivoiman lisäksi ydin-, lämpö- ja tuulivoimaloissa. Fossiilisia polttoaineita ollaan korvaamassa kotimaisilla polttoaineilla. Sähköä tuodaan myös Ruotsista, Venäjältä ja Virosta. Seuraavat kuvat havainnollistavat tilannetta. Klikkaa kuvat suuremmiksi.
Ei kommentteja: