Hämeenlinnan Rotarykalenterit

19.5.2014

Viikkokokous 19.5.2014

Tuleva presidentti Mika Mäkelä toivotti 21 omaa jäsentä ja 5 vierailijaa tervetulleeksi. Luokite-esitelmän piti Timo Reina aiheesta ajankohtaista maakuntahallinnosta. Timo Reina on Hämeen maakuntajohtaja. Hän kertoi aluksi terveiset USA:n matkalta, jolla haettiin mm. hämäläisyrityksille mahdollisuuksia etabloitua sikäläisille markkinoille.


Timo kertoi asiantuntevasti nykyisestä työnjaosta ELY-keskusten, AVI-aluevirastojen ja maakuntaliittojen välillä. Maakuntaliittoja on nyt 18, AVI-virastoja 6 ja ELY-keskuksia 15 kappaletta. Näiden tulevia tehtäviä mietitään parhaillaan osin uudelta pohjalta. Tähän vaikuttaa tarve tehostaa alue- ja keskushallintoa. Maakuntaliittojen tulevat tehtävät voisivat edelleen liittyä ylikunnallisiin tehtäviin kuten aluekehittämiseen,  yhteiseen maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen sekä edunvalvontaan.  Myös uusilla sote-alueilla saattaa olla vaikutusta aluehallinnon kehittymiseen pidemmällä aikavälillä. Kulkeehan niiden kautta yli 50 % kuntien budjettivaroista. Tärkeää olisi, että aluehallintoa tarkasteltaisiin kokonaisuutena ja tehtävien luonteesta käsin.
Hämeen liitto on linjannut toimivansa itsenäisenä niin kauan kuin se on tarkoituksenmukaista. Kanta-Hämeellä on uudistuksissa vain voitettavaa; sijaintimme on erinomainen ja joka puolella on vanhaa Hämettä. Liiton strategiatyötä tehdään tämän vuoden aikana.

Ei kommentteja: