Hämeenlinnan Rotarykalenterit

12.5.2009

Viikkokokous 11.5.2009

Paikalla oli omia jäseniä 35, vieraita 15, yhteensä 50 henkilöä.

Presidentti Pekka Nissilä onnitteli Matti Savonjousta, jolle kenraali Hannes Ignatiuksen kadettisäätiö on myöntänyt kunniapalkinnon 5000 € pitkäaikaisesta elämäntyöstä julkaisutoiminnan alalla. Matti Savonjousi on kirjoittanut 40 kirjaa, joista 35 on suojeluskunta- ja lottakirjoja. Presidentti muistutti käätyjen vaihtotilaisuudesta 16.6. ja ilmoittautumisesta suoraan Vaakunaan. Heikki Lindroth muistutti 16.6. kello 9 alkavasta Rotary-golfilta sekä kertoi Hämeenlinnan Mieskuoron 20.5. konsertista ”Kuohuviiniä ja kuorolaulua”.

Pekka Nissilä esitteli Kuopion Huomenklubista siirtojäsenenä klubiimme siirtyneen aluejohtaja Leena Roihan ja toivotti hänet tervetulleeksi. Leena Roiha esitteli lyhyesti itsensä mainiten mm että hänen rotaryjäsenyytensä alkoi aikoinaan Valkeakoskelta.

Viikkokokouksen esitelmän piti Veikko Syyrakki. Syyrakin esitelmä, Hämeenlinna 1639 -, oli viimeinen esitelmä sarjasta Uudistuva Hämeenlinna. Esitelmän painopiste oli viimeiset 70 vuotta. Tänä aikana on 10.000 asukkaan koulu- ja varuskuntakaupungista on kehittynyt nykyinen Hämeenlinna. Kehityksen suuntaan, Hämeenlinnan ilmiasuun ja maineeseen vaikuttavista asioista hän nosti tärkeimmiksi:

  • Moottoritien rakentamisen keskelle kaupunkia (päätös niukalla enemmistöllä), vaikutus maankäyttöön, rakentamiseen ja kaupunkirakenteeseen suuri

  • Keskussairaalan rakentamisen, joka ankkuroi maakunnan

  • Rautaruukin tulon kaupunkiin. Tämä toi muutamassa vuodessa 1000 uutta työpaikkaa ja sai aikaan voimakkaan muuttoliikkeen. Tämä oli kaupungin ensimmäinen merkittävä satsaus teollistamiseen, eräänlainen lippulaiva

  • Verkatehtaan, joka etuosto-oikeudella siirtyi kaupungille vuonna 1979 sekä

  • Ammattikorkeakoulun

Pirjo Nurminen

Ei kommentteja: