Hämeenlinnan Rotarykalenterit

24.4.2017

Viikkokokous 24.4.2017

Presidentti Marco Björkskog toivotti 14 omaa jäsentämme ja 7 Vanajaveden klubin jäsentä tervetulleeksi. Ilmoitusasioina tiedotettiin seuraavaa:

  • maailman presidentti H.S. Riseley tulee Suomeen 18.-21.5. ja haluaa tavata mahdollisimman monta rotaria
  • Janakkalan klubi järjestää Turengissa tapahtuman 12.5.
  • viime vuoden vaihtarimme Noah Storeyn isä on lähettänyt kiitoksen ja standaarin poikansa puolesta
  • lukiolaisille 1.6. klo 9-11 järjestettävään ryhmäytymispäivään etsitään vapaaehtoisia rotareita auttamaan oman uran valinnassa
  • Aistihuone 100 -projektiin tarvitaan vielä lisärahoitusta.
Kokousesitelmän piti toimitusjohtaja Kari Mäkinen Kiertokapula Oy:stä. Kiertokapula on vuonna 1993 perustettu yritys, jonka omistaa 12 osakaskuntaa. Yhtiön palveluksessa on 60 henkilöä ja liikevaihto on 20,2 M€.



Kaatopaikka ei ole enää "kippi ylös ja karkuun" -paikka, vaan monipuolinen jätteiden vastaanotto, lajittelu, jalostus ja hyötykäyttöyritys. Penkkaan päätyy enää murto-osa jätteistä. Jalostuksessa yhteistyökumppaneina ovat mm. Ekokem Oyj ja St1, mitkä valmistavat jätteistä biopolttoaineita, sähköä, lämpöä, muoveja jne. Alla olevista kaaviokuvista selviää jalostusprosessit. Lisätietoja löytyy tästä linkistä. Klikkaa kuvat suuremmiksi.




10.4.2017

Viikkokokous 10.4.2017

Presidentti Marco Björkskog toivotti 21 omaa jäsentämme ja 11 vierailijaa Vanajaveden klubista tervetulleeksi. Hän kertoi, että Rotaract-klubin perustaminen Hämeenlinnaan on lopulta toteutumassa. Mukana on nyt 16 nuorta, ja lisää ollaan kyselemässä HAMK:sta ja Tavastiasta. Annoimme onnitteluaplodit juuri valitulle kunnanvaltuutetulle Helena Lehkoselle. 

Esitelmän pitäjäksi oli kutsuttu Väinö Suhonen, joka alusti aiheesta avaruusnavigointi.



Väinö Suhonen esitteli asiantuntevasti, miten avaruusrakettia ohjataan suunnistus- ja navigointimenetelmillä. Ohjaukseen käytetään sisäistä suunnistusmekanismia eli inertiaohjausta sekä maa-asemien teleskooppiantenneilla radioseurantaa. Esimerkkinä oli USA:n Apollo-ohjelma. Alla oleva kuva esittää sitä, miten avaruusalus kiertää ensin maata ellipsin muotoista rataa ja sieltä se ohjataan kuun kiertoradalle. Tämä edellyttää tarkaa etäisyyden, suunnan ja nopeuden mittaamista. Klikkaa kuvat suuremmiksi.